Gadehunde har ry for at ankomme med flere sygdomme end godt er i lille Danmark – og vi kan da heller ikke sige os fri for at hundene ankommer fuldstændig uden fysiske “børnesygdomme”.

Dette er dog ikke ensbetydende med at disse sygdomme er så meget farligere eller andeledes end sygdomme som også findes blandt danske hunde, både hunde som købes fra en dansk stue avler – eller som opstår feks i de populære hunde parker, legepladser, hvor mange hunde færdes dagligt på et mindre område og dermed smitter hinanden i Danmark.

Altså DANSKE hunde, der smitter DANSKE hunde.

ORM

Så for at starte fra en ende af med hvad vi oftes har oplevet vores hunde ankomme med kan vi nævne ‘orm.’

Orm kan behandles med en ormekur så snart hunden er ankommet

Vi har i enkelte tilfælde oplevet ,at nogen ønskede en hund der havde ‘hjerte orm’, dette har dog (7,9,13) været opdaget i Rumænien og blevet behandlet i Rumænien,- inden hunden er transporteret til Danmark. Dette er en hård sydom for hunden, og derfor ikke noget, vi bevidst ønsker at hjembringe en hund med.

Hjerteorm kan hunde i Danmark også få – uden at have haft kontakt med en hund fra et andet land.

For at få testet sin hunds afføring for feks hjerteorm, samles hundens afføring op over 3 dage. Disse afførings prøver sendes til Tyskland, da Danmark åbenbart ikke er kompetet nok til at udføre disse tests selv. Dette koster i omegnen af 7-800 kroner.

Vil du læse mere om hvad hjerteorm er, kan du læse dette link:

https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/h/hjertelungeorm/

GIARDIA

I forlængelse af orm, kan vi nævne en anden meget smitsom sygdom, som også ofte ses blandt danske hunde, der færdes, hvor der kommer mange andre hunde og hvor danske hunde ejere ikke samler op efter deres hunds efterladenskaber op er: GIARDIA

Giardia kan alt efter om det tages i opløbet udvikle sig fra løs dårlig mave til blodig afføring og helt ubehandlet meget blodig afføring.

Du kan læse mere om Giardia her:

https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/g/giardia-hos-hunde/

KENNELHOSTE

Den næste sygdom som vi oplever blandt mange hunde, kan opstå som enhver anden forkølelse blandt hunde. Den er ikke farlig, men kan alt efter hvordan hundens alder og generelle fysiske tilstand ellers er, – være udmattende og trættende for en hund. Ofte opstår den også under stress, som feks transporten er til Danmark fra Rumænien.

Vil du læse mere om Kennelhoste er her et par link til dette:

https://www.facebook.com/lise.rovsing/posts/10166891434560487

eller

https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/k/kennelhoste/

BABESIA

Babesia er en flåt.

Vi har flåter i Danmark og i hele Europa, men få områder findes den flåt der bærer på sygdomme babesia. Vi har selv kun erfaring med 3 tilfælde blandt de hunde vi har hentet til Danmark som bar på babesia efter flåt bid – og det på trods af at alle disse hunde jo naturligvis som gadehunde har båret på mange flåter.

I Danmark vil man dog ikke anerkende den sygdom / behandle den som andre sygdomme. Selvom behandlingen er ganske hurtig overstået på få dage. Men ved positiv test af Babesia skal dyrlægen ANSØGE fødevarestyrelsen om tilladelse til at behandle hunde, derefter skal medicinen hjemhentes fra England. En proces, der kan tage helt op til 3 uger og dermed forværre hundes tilstand betydeligt imens. I rumænien kan dette præparat købes i håndkøb.

Vi har en dansk dyrlæge der har skrevet en artikel om netop dette: det kan du læse om her:

https://dvt.ddd.dk/bladarkiv/2019/nr-08/babesiose-hos-hund-en-ny-diagnose-i-danmark/

her er hvad netdredoktor siger:

https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/b/babesiose/

Du kan også se læse mere her om Alma som fik hjælp af Pia fra vores forening:

https://m.facebook.com/groups/2276550619273841/permalink/2723125901282975/

ttps://m.facebook.com/groups/2276550619273841/permalink/2359697287625840/

https://m.facebook.com/groups/2276550619273841/permalink/2361142407481328/